dilluns, 15 de novembre del 2010

L'Ajuntament consensua un escut definitiu per a la vila

 Informació del diari   EL PUNT

 

Aprova un disseny proposat per la Generalitat que s'adapta a la normativa heràldica i que manté alguns símbols de la vila

La imatge s'exposa aquest mes per si algú vol fer al·legacions

L'escut que ha proposat la Generalitat i que ha agradat a l'Ajuntament.

Montgat és a punt de tancar en pocs dies un debat que ja fa 20 anys que dura: el del seu escut municipal. Als anys noranta, el govern local liderat pel socialista Pere de José va demanar al Departament de Governació de la Generalitat la realització d'un informe heràldic per adaptar l'escut a la normativa vigent, a la qual no s'avé per diferents motius. Llavors, i a través de l'assessor Armand de Fluvià, la resposta va consistir en un disseny que complia tots els requisits legals, però que no va agradar ningú. Ni partits polítics ni veïns del poble es van veure representats per alguns dels símbols que incorporava la proposta –com ara dos forns de calç i de guix– fins al punt que tot plegat va acabar en un calaix. L'any 2006, la idea d'actualitzar i fer normatiu l'escut de la vila va revifar amb un nou disseny, elaborat per l'historiador local Abelard Chimisanas i que mantenia alguns trets amb què la vila s'identifica plenament, com ara el mar, el turó i la senyera catalana.
L'equip de govern actual –PSC, ERC i ICV-EUiA– no ha volgut, però, perpetuar aquest projecte, amb la intenció de tenir homologat el nou escut abans que acabi aquest mandat. Així, fa uns mesos va tornar a encarregar a experts de la Generalitat el disseny d'una proposta definitiva, que combinés el respecte a la legalitat amb la incorporació d'aquests trets característics del poble. Fa uns dies, la regidoria de Cultura va rebre el nou disseny, que ara sí que ha convençut tots els partits de l'Ajuntament, que van votar-hi a favor per unanimitat en l'últim ple. La proposta se sotmet aquests dies a exposició pública –a l'Ajuntament i aviat al web municipal– per tal que els vilatans diguin la seva en forma d'al·legacions, si ho creuen oportú.
El nou disseny de l'escut –que la Generalitat haurà d'aprovar en última instància per ser oficial– compta amb dues faixes onades d'argent com a símbol del mar, mentre que també inclou una torre que descansa sobre el turó que caracteritza la vila. Per últim, i a banda de tenir una forma caironada adequada a la llei heràldica, manté els quatre pals de la senyera, un element només reservat a alguns casos i que, en el de Montgat, es permet adduint al fet que la vila havia estat de la jurisdicció comtal reial quan pertanyia al municipi de Tiana.
L'alcalde de la vila, Jordi Ràmia (PSC), ha destacat la “tossuderia” de l'Ajuntament en aquest projecte i ha avançat la creació d'una bandera. Per la seva banda, la regidora de Cultura, Rosa Funtané (ERC), valora que amb la nova proposta “no es perd l'essència de l'escut actual”, tot i entendre que pugui despertar “alguna reticència”. En l'oposició, CiU i PP també han vist amb bon ull el disseny i la tasca realitzada pel govern i la Generalitat.
Darrera actualització ( Dissabte, 6 de novembre del 2010 02:00 )
Publicat a

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada